Täällä kirjoittelee yo-merkonomiksi opiskeleva 27-vuotias tuleva liikemies. Ei kiero, vaan suorapuheinen savolainen joka suorittaa seuraavat kaksi kuukautta työssäoppimista Anakomilla. Intohimona jääkiekko, raha sekä mansikat!

Kuka minä olen?

Olen aina ollut kiinnostunut yritysmaailmasta ja usein pohtinut tulisiko minusta yrittäjä? Lukion yleissivistävä vaikutus teki minulle hyvää ja nyt olen tiellä kohti yo-merkonomin titteliä. Liiketalous on tuntunut ehdottomasti omalta alalta ja koulutukseen kuuluu jaksoja työssäoppimisen parissa.

Aikuisopiskelijana työssäoppimiselta haluaa erilaisia asioita, kuin vasta aikuisuuden kynnyksellä horjuva nuori. Kymmenen vuotta takaperin ajateltuna, en olisi ymmärtänyt miksi kannattaa ja mitä hyötyä on kirjoittaa ajatuksiaan ylös. Kun lapsena ei halunnut nukkua päiväunia, nykyään pieni välikuolema keskellä päivää kirkastaa ajatukset toisen auringonnousun tavoin. Samalla tavalla ajatusten kirjaaminen mustaksi valkoiselle auttaa tajuamaan, mitä omassa päässä oikeastaan liikkuukaan.

Nuorempana mikä tahansa työtehtävä olisi ollut uutta sekä ihmeellistä, olisin miettinyt moneltako täältä pääsee jo kotiin ja uskaltaako venyttää lounastaukoa viidellä minuutilla ilman, että työnantaja huomaa. Nyt 27-vuotiaana työharjoitteluun tultaessa ensisijainen tavoite on ottaa selvää yrityksestä, työtavoista, kilpailutilanteesta. Löytää tehtävät ja toimeksiannot, jotka palvelevat juuri minun taitoja tai kartuttavat niitä uuden oppimisella. Tämä on minun tilaisuuteni tehdä itsestäni osa yritystä ja hankkia mahdollisesti vakituinen palkkatyö.

Mikä Anakom?

Nettisivut selailtuani huomasin tulleeni oikeaan paikkaan. Anakom kouluttaa ja yrityksen kautta voi hankkia tulityökortin, hygieniapassin tai osallistua ammatilliseen kuntoutukseen. Tarjolla on työhyvinvointia sekä johtajatason koulutusta. Olitpa sitten työmaailman portaikolla ottamassa ensiaskelia tai yrityksen johdossa, Anakomilla on tarjota kaikille jotain.

Tavoitteet?

Itse toivon oppivani kahden kuukauden aikana lisää yritysmaailmasta, mitä varten ja ketkä tarvitsevat näitä edellä mainittuja pätevyyksiä? Ketkä tarvitsevat koulutusta ja kuntoutuspalveluja, joita täällä tarjotaan?